Bondgårdsveckor v28,29 och 30

Genom ett fint samarbete med Bondgården Bälinge så kan vi vildingar erbjuda plats kostnadsfritt till barn som annars inte har råd vecka; 28,29 och 30. Anmälan skickas till; [email protected]

Nu är ni välkomna att anmäla era barn 8-10 år till självhushållningskurser som startar i juli. Det kostar 2000 kronor per barn, lunch och fika ingår. Kursen är mellan 08.00-16.00 varje dag.

Måndag
Vi börjar veckan med att lära känna varandra och alla djuren på gården. Vi matar kossorna och kalvarna, getterna, fåren, hästarna, grisarna och hönsen. Efter lunch lär vi oss om hur mjölkningen fungerar och vad man kan göra med mjölk. Vi gör egen vispgrädde, glass, smör, ost och yoghurt.
Tisdag
Vi matar kossorna och kalvarna, getterna, fåren, hästarna, grisarna och hönsen. Vad tycker de olika djuren om att äta? Vi lär oss om hur bönder odlar mat, både till sina djur och matvaror som man kan köpa i affären. Vi lär oss om traktorer och alla redskap som behövs, och om jord och ekosystemet. Vi tar med oss fika och promenerar ut på olika fält för att se vad som växer där. Väl hemma lär vi oss på eftermiddagen att odla olika grönsaker, bär och frukter. Vad kan man odla själv? Vad behöver man? Hur gör man? Vi sår frö, planterar lök och sätter potatis.
Onsdag
Vi matar kossorna och kalvarna, getterna, fåren, hästarna, grisarna och hönsen. Sen tar vi med oss nordlandshästen Gull-Tor och går ut i skogen för att skaffa ved. Under tiden lär vi oss om hur man kan göra om man går vilse, vad man kan äta, vad olika växter heter, hur man gör upp eld, vad allemansrätten betyder, och hur man vistas i skog och mark på ett ansvarsfullt sätt. Väl hemma lär vi oss kapa, klyva och trava upp veden. Lunch äter vi ute i skogen, och eftermiddagsfika tar vi när vi kommit hem.
Torsdag
Vi matar kossorna och kalvarna, getterna, fåren, hästarna, grisarna och hönsen. Sen åker vi traktorvagn genom skogen till Bälingeberget, och vandra upp efter stigarna ända till toppen. Där ser vi kullerstensåsar, grottan och en underbar utsikt. Vi lär oss om naturreservatet och hur istiden har lämnat spår efter sig.
Fredag
Vi matar kossorna och kalvarna, getterna, fåren, hästarna, grisarna och hönsen. Sen bakar vi bröd och lagar mat på alla råvaror som vi skaffat och lärt oss om under veckan, och bjuder våra föräldrar på egenproducerad, ekologisk, hemlagad mat och visar runt och berättar om allt vi lärt oss under veckan.


Vill du eller ditt företag sponsra Vildakidz?