Om Oss

Varför VildaKidz?

En januaridag 2015 grundades VildaKidz tillsammans av mig, Anna, och min man Stefan. En allmännyttig ideell förening i Norrbotten, dit ALLA barn är välkomna, behövande som icke behövande. Men det handlar framför allt om att skapa en meningsfull fritid där utsatta barn och unga prioriteras utan att känna sig utpekade eller uteslutna.

Varför valde då jag och min man att låta VildaKidz bli verklighet? Jo, enligt Rädda Barnens årsrapport 2014, lever 8 procent av barn i Norrbotten under svåra ekonomiska omständigheter. Tittar man på Luleå kommuns siffror så hamnar vi på vissa områden på 20% som lever i utsatthet – den siffran är hög och många mår dåligt! Man har kommit fram till att kommuner och orter som arbetar medvetet och samordnat med insatser för att förebygga och minska den ekonomiska utsattheten och dess konsekvenser för barn, medför mycket positiva effekter. När vi såg det enorma behovet som finns i samhället kunde vi inte blunda, vi vill hjälpa dessa barn och ungdomar så gott vi kan.

Det går bra för VildaKidz, vi behövs verkligen! 2016 blev vi utsedda till Årets Eldsjälar & 2017 vann vi Svenska Hjältar. Vi har dessutom blivit utsedda till topp 20 starkaste varumärken i Sverige på sociala medier (2017) & topp 10 (2018)  & blivit personligt inbjudna av Mark Zuckerberg till Facebooks huvudkontor. 2019 utsågs vi till Årets Varumärke.  2020 fick vi motta en fana av H.M Konungen på Nationaldagen och sedan medverka i SVT´s direktsända nationalfirande. Vi har också medverkat i nationell press & tv men även internationellt på BBC, Huffington Post, Europe Summit. 2021 & 2022; Vi har föreläst för myndigheter, varit på middag hos kungen & fått fina priser mm Vår dröm är att få sprida VildaKidz budskap världen över, ALLA kan göra något, bara man vill <3

Bildtexter;
1.Ur & Skur- finns inget dåligt väder, vi är ute oavsett.
2.Flera tusen påskägg med frukt & godis delas ut under Påsken samt att VildaKidz alltid har aktiviteter på alla skollov & hjälper till vid alla högtider.
3.Ut i naturen, lär er om överlevnad och friluftsliv på ett tokroligt sätt med oss vildingar.

_20160727_vildakidz_dag33308_20160726_vildakidz_dag23288_20160726_vildakidz_dag23194

Syfte

Föreningens huvudsakliga syfte är som sagt att skapa en meningsfull fritid där utsatta barn och unga prioriteras samt att finnas som komplement till alla aktiviteter som kostar. Hos oss får de som behöver och vill, prova på saker kostnadsfritt. Vi tycker att barn och unga tillbringar för mycket tid framför en skärm så vi är ute i ur och skur samt tillagar och äter all mat utomhus i en härlig gemenskap. Vi vill att barn och unga ska lära sig att umgås, uppföra sig och vara med I det sociala spelet. Vi väver självklart in ett miljötänk för att lära barnen vinn på svinn, VildaKidz tänker ekologiskt & hållbart. Ingen som deltar i föreningens aktiviteter ska känna sig utpekad eller utesluten, därför består grupperna av barn och unga från alla olika samhällsklasser. Vår värdegrund baseras på integration och mångfald. Ca 50% av platserna vigs åt de utsatta och 50% till övriga så att vi får en fin mix och en naturlig integration & inkludering.

Bildtexter;
1. Vi umgås på riktigt, alla våra året runt aktiviteter är skärmfria.
2. Alla är välkomna precis som dom är, vi prioriterar sjuka & utsatta med mixar alltid med icke behövande så att ingen ska känna sig utpekad eller utesluten.
3. Allt från skotersafari till snöbad fixar vi vildingar, häng på du oxå.

_20160727_vildakidz_dag33405 _20160727_vildakidz_dag33356 _20160726_vildakidz_dag23129

Idé

Under 2016 ska VildaKidz hjälpa minst 3000 barn och unga genom följande; (2017 -2022 hjälpte vi över 20 000 barn & unga per år)
– 200 året runt aktiviteter.
– Minst en helgaktivitet varje månad och vid alla högtider. Vi anordnar vi julfirande för många behövande barn med familj som får komma och fira jul med lek, mat, tomte och julklappar. Med sig hem får de en kasse julmat. Julen 2015 delade vi ut över 2500 julklappar. Julen 2016 delade vi ut över 5000 julklappar och ett halvt ton julmat. 2017 delades över 4 ton mat och över 10 000 julklappar ut. 2018 blev det över 15 000 julklappar och 5 ton mat. 2019 blev det dryga 17 500 julklappar & matpresentkort för 300 000:- + några ton mat. 2020 under pandemin så skickade vi ut matpresentkort och julpresentkort runt om i hela Norrbotten, fler än vanligt behövde vår hjälp. 2021 och 2022 så delade vi ut mat och över 20 000 julklappar till behövande)
– Aktiviteter på samtliga skollov, många får annars aldrig ledigt från fritids, förskola med mera.
– Sommarkul under sommaren samt andra kostnadsfria aktiviteter, vi vill ge barn ett härligt sommarminne. Sommaren 2016-2020 hade vi fullbokade aktiviteter under 9 veckor.

Dessutom strävar föreningen efter att:
– Vara en självklar kontakt för barn och unga som har det svårt på något sätt.
– Ha aktiviteter som stämmer överens med många olika individers intresseområden.
– Kunna erbjuda ett stort utbud av kostnadsfria aktiviteter.
– Erbjuda ekonomiskt bidrag till aktiviteter som kostar pengar när inga pengar finns.
– På ett pedagogiskt sätt belysa vikten av att vara en god kamrat.
– Ha en hälsosam profil som uppmuntrar till fysisk aktivitet.
– Ge förutsättningar för fler barn att må bra nu och i framtiden.
– Fostra goda sociala vanor med ett demokratiskt arbetssätt.
– Ge tid för lärande och utveckling.
– Öka lusten att prova något nytt.
– Utveckla fritidsintresse och stimulera till nya fritidsvanor.
– Ett forum för umgänge över åldersgränser.
– Sänka trösklar in till fritidsaktiviteter genom att underlätta deltagande.
– Ge utrymme för varje individ att känna sig duktig.

Bildtexter;
1. Hos oss är det okey att vattna en vuxen, slicka tallriken och man behöver inte sitta still och vara tyst så länge man är snäll – Snäll är vår enda regel.
2. Julen 2015 delade 2500 stycken julklappar + mat ut och vi var med och anordnade Barnensjul. VildaKidz försöker finnas tillhands & ordna jullovsaktiviteter. Julen 2016 delade vi ut över 5000 julklappar och ett halvt ton julmat. Julen 2017 hjälper vi över 10 000 personer med julklappar och 4 ton mat så behovet växer. 2018 var det över 15 000 julklappar och 5 ton mat! 2019 blev det dryga 17 500 julklappar & matpresentkort för 300 000:- + några ton mat. 2020 under pandemin så skickade vi ut matpresentkort och julpresentkort runt om i hela Norrbotten, fler än vanligt behövde vår hjälp.
3. VildaKidz varvar olika barnkollon & aktiviteter med olika familjeäventyr. Alla barn & ungdomar 0-18 år välkomna till oss.

_20160725_vildakidz_dag13049_20160726_vildakidz_dag23113_20160725_vildakidz_dag13080

Vision

– Inget barn ska behöva må dåligt.
– Alla ska få känna sig trygga, sedda, hörda och uppskattade.
– Ingen ska lämnas utanför på grund av ekonomisk och/eller socioekonomisk bakgrund.
– Att kunna utveckla detta som ett Sverigekoncept, barn och unga över hela landet mår dåligt och har det mindre bra.

Bildtexter;
1. Det är vi som är den vilda familjen. Stefan, Anna, Marcus & Rebecca samt ”vargen” Stokke. Kom som du är, vår enda regel är att du är snäll.
2. Vår drivkraft är att få kunna ge barn glädje och ett gott skratt. Att kunna ge är att vara rik på riktigt.
3. VildaKidz har kostnadsfria aktiviteter för de som behöver det, sommaren kör vi hela 9 veckor fyllda med allt från piratäventyr till mästerkockarna.

_20160725_vildakidz_dag12912 _20160725_vildakidz_dag12993

Värdegrund

Alla barn är välkomna till VildaKidz – oavsett etnisk tillhörighet, funktionshinder, kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning och/eller socioekonomisk bakgrund. Föreningen ska verka som ett komplement till samhällets stöd när det kommer till barn och unga. Ingen ska lämnas utanför på grund av ovanstående diskrimineringsgrunder.

Gemenskap & inkludering är nyckelord i föreningen och det förutsätts att alla som deltar i aktiviteter är snälla mot varandra. Ingen som deltar i föreningens aktiviteter ska känna sig utpekad, vilket gör att grupperna består av barn och unga från alla olika samhällsklasser. Vår värdegrund baseras på integration och mångfald.

Ledstjärnan för verksamheten är Barnkonventionen.

Samarbeten

VildaKidz är väl förankrade i samhällets instanser för att hjälpa barn och unga, däribland Socialförvaltningen, Kvinnojouren, Kyrkor, kuratorer, skolsköterskor och rektorer mfl. Föreningen samverkar också med ett stort antal privata aktörer t ex inom missbruk & psykisk ohälsa & andra föreningar & organisationer.
VildaKidz är helt beroende av sponsorer. Sponsorerna presenteras i en egen flik.

Kommunikation

Föreningen kommunicerar i huvudsak genom Facebook & Instagram, men även genom blogg/ hemsida, annonsering, affischer/informationsblad och genom uppsökande verksamhet. VildaKidz försöker synas på alla publika evenemang i de Norrbottniska kommunerna. Vi får alltid överfullt på alla våra aktiviteter och når i dagsläget 150 000 – 1,7 miljoner människor med ett klick på sociala medier. Vi har fått pris som topp 10 starkaste Varumärken i Sverige och blivit personligt inbjuda av Mark Zuckerberg till Facebooks huvudkontor så kommunikationsbiten har vi lyckat otroligt bra med <3

Styrelsen

Styrelsen består av kvinnor och män från  olika kommuner i Norrbotten. Vi har även ett vilt råd, ett Advisory board som ger styrelsen tips och råd löpande över året.

Ordförande; Anna Karlsson, Luleå
Vice Ordförande; Göran Lahti, Övertorneå
Sekreterare; Stefan Karlsson, Luleå
Ledamot; Sofi Wippa Lahti, Övertorneå
Ledamot; Bo Karlsson,  Arvidsjaur
Ledamot; Ulla-Britt Karlsson, Arvidsjaur
Ledamot; Andreas Möller, Jokkmokk
Ledamot; Johanna Eknegård, Piteå
Revisor; From 1/5-22 är våra revisorer Advise North AB, innan dess var KPMG och Aspia, huvudrevisor Monika Lindgren, Luleå,

Advisory Board som ger råd & stöd till styrelsen;

Helena Mastberg Chef Aftonbladets Svenska Hjältar

Carina Philipsson Ordföranden Aktiv Ungdom Sverige

Jimmy Landstöm Marknadsansvarig BodenTravet

Joel Stenvall Ägare Western Farm

Johan Linder Projektledare Nordsken

David & Ylwa Sarden Egen företagare 

Emelie Lundqvist, Ekonom, Marknadsföringsstrateg

Kim Niemi, ägare Niemi bil

Johan Gustavsson Ägare CraneX

Nadja Triumf Administratör Luleå Kommun

Theresa Ström Josbrant Ägare 360

Oskar Lindström Vice VD Company Line

Magnus & Carina Selberg Ägare Nya Läroverket

Simon & Ida Johansson Ägare Stålstaden & Socionom

Nicklas Jansson Ägare Jansson & Frank Transport AB

Trolle Rhodin Ägare Crikus Brazil Jack

Jan Essensjö VD Petrina Consulting

Anette Holmqvist Mediarådgivare

Johan Söderholm & Ulrika Kommes Ägare Laponia Rederi

Vill du komma i kontakt med styrelsen, ring 076-7755068 eller maila; [email protected]

Vill du eller ditt företag sponsra Vildakidz?