Strax innan jul beslutade ett enigt kommunfullmäktige i Luleå att bevilja ett bidrag på 250 000 kronor per år under 2017-2019.

Nu är det klart att näringslivet skjuter till en motsvarande summa. Under den kommande treårsperioden har ett 15-tal fastighetsbolag lovat att stötta den ideella föreningen med 20 000 kronor per år.

Johanna Fjällblad från branschorganisationen Fastighetsägarna har samordnat stödet.

– Idén uppstod i stunden i samband med en presentation som Vilda Kidz gjorde i november förra året. Det som slog mig och mina kollegor är att det här handlar om ett bra sätt att försöka ge något tillbaka till våra kunder. Vilda Kidz gör ett fantastiskt arbete.

Föreningen bildades i januari 2015 av Anna och Stefan Karlsson från Luleå. Verksamheten är i första hand inriktad mot ekonomiskt utsatta barn samt barn med funktionshinder. Föreningen erbjuder kostnadsfria aktiviteter till hem där inga pengar finns.

– Eftersom vi alltid blandar alla våra grupper med ”behövande” och ”icke behövande” behöver ingen känna sig utpekad eller utesluten, förklarar Anna Karlsson, 42.

Enligt föreningens egna beräkningar hjälpte Vilda Kidz under veckorna innan jul cirka 5 000 personer med mat och klappar.

– Det var helt crazy. Vi fick gåvor från många håll som skulle delas ut till behövande. Det var så mycket arbete att vi sov max tre timmar per natt, berättar tvåbarnsmamman.

Det som startade med en idé om ett gratis sommarkollo har i dag vuxit till helt andra proportioner. I föreningens planer inför 2017 ingår cirka 200 olika aktiviteter som ska sysselsätta minst 3 000 barn och ungdomar.

Det ideella engagemanget har medfört att paret Karlsson fått ägna i princip varje kväll till sitt drömprojekt, men stödet från kommun och näringsliv kan ge möjligheter till mer familjeliv i framtiden.

– Det innebär inte att vi kan ägna oss åt Vilda Kidz på heltid, men vi kommer att kunna ta ledigt från våra vanliga jobb under de mest hektiska perioderna. Men framför allt innebär det en okej-stämpel som visar att det vi gör är bra, förklarar Anna Karlsson.

Under året planerar Vilda Kidz bland annat att satsa på gratis simskola i samarbete med Norrbottens läns landsting.

– Vi kan inte sluta med det här projektet. Vi får ett otroligt gensvar för barnen och ungdomarna. Jag skulle unna alla att känna tillfredställelsen av att ha gjort skillnad, tillägger Stefan Karlsson, 48.