En vild julmatsutdelning

Nyss hemkommen efter en vild julmatsutdelning där 4 ton julmat delats ut runt om i Norrbotten. Vi vill från djupet av våra hjärtan tacka alla som bidragit med mat & pengar samt utkörningshjälp  Tillsammans kunde vi göra julen magisk för fler  Totalt har över 10 000 pers fått hjälp av oss i jul med julklappar och mat  Vänligen respektera att vi nu inte kan hjälpa fler, i morr´n ska vi städa sillspad, kasta sopor & hämta sista minuten klappar & på julafton så ska vi vara bara föräldrar till våra egna barn  God-Jul på er alla 

För tredje julen i rad har prisbelönade Vilda kidz sin tomteverkstad öppen för alla socialt och ekonomiskt utsatta familjer. Lokalerna på Stationsgatan dignar av matvaror bortskänkta av IKEA och även Frimurarna, som har bidragit med ett 70-tal papperskassar, fullproppade med bröd, skinka, frukt med mera inför fredagens julbord.

Hela december har norrbottningarna också kunnat lämna in sina julgåvor vid något av de 15 insamlingsställen som Vilda kidz har haft i Luleå, Boden och Haparanda.

– Totalt har vi fått in över 7 000 julklappar. Nytt rekord, säger Anna Karlsson, grundaren av den ideella föreningen.

Artikelbild GOD JUL. Prisbelönade Vilda kidz har sin tomteverkstad öppen för tredje året i rad. ”Totalt har vi fått in över 7 000 julklappar. Nytt rekord”, säger Anna Karlsson, Vilda kidz grundare.

Läs mer: Hon blev Årets yrkeskvinna

Läs mer: Hon blev Årets eldsjäl 2016

Att antalet privata gåvor ökar beror på att Vilda kidz får alltmer uppmärksamhet, inte minst efter alla prisutmärkelser, som nu senast vid ”Svenska hjältar”-galan.

– ”Svenska hjältar”-priset betydde jättemycket. Nu når vi ut till ännu fler, över hela landet, vilket innebär att vi också kan hjälpa så många fler.

Artikelbild HOTELLGÅVOR. ”En ynnest att få vara med i detta. Vilda kidz gör ett fantastiskt jobb”, säger Annica Öhman, försäljningschef på Elite Stadshotellet, vars insamling genererade hundratals julklappar.

Läs mer: Familjen bakom Vilda kidz prisades vid gala

Anna Karlssons upplevelse är att antalet familjer i nöd har mångdubblats, sedan Vilda kidz startade verksamheten år 2015.

Artikelbild JULMATEN. Frimurarna har bidragit med ett 70-tal matkassar inför fredagens traditionella julbord.

– Första året var det ungefär 2 500 personer som vi hjälpte med julklappar och mat. I fjol 5 000. Nu blir det långt över 10 000 barn och föräldrar.

Utvecklingen kan verka dramatisk, men förklaras delvis av att alltfler familjer vågar ta kontakt med Vilda kidz.

Artikelbild MAMMA I NÖD. ”Vilda kidz är en livlina, både vad gäller käk och julklappar. En stor lättnad”, säger en ensamstående mamma i 35-årsåldern.

– Inte längre skamligt att få hjälp av oss. Dessutom lättare än all byråkrati på ”soc”.

Familjerna som vänder sig till Vilda kidz har olika bakgrund.

– Största gruppen är de som bollas mellan Försäkringskassan och socialförvaltningen. Väldigt många ensamstående föräldrar. Alla vågar inte vända sig till ”soc” för att de är rädda att de ska bli fråntagna barnen, eller så avstår de på grund av skamkänslor. Dessutom har vi många asylsökande familjer, säger Anna Karlsson.

En av de anonyma mammorna på besök i tomteverkstaden under torsdag kväll berättar att hon har gått sjukskriven en längre tid. Precis innan jul kom det dystra beskedet att hon var utförsäkrad.

– Vilda kidz är en livlina, både vad gäller käk och julklappar. En stor lättnad, säger den ensamstående mamman i 35-årsåldern.

Hon får medhåll av en annan singelmamma, med tre barn hemma.

– Jag är anställd till 75 procent, har haft sjuka ungar hela hösten, vilket slår undan fötterna på ekonomin helt. Julen blir extra tuff när man är så sårbar.

Vilda kidz julbord och julmatsutdelning äger rum på fredag, klockan 15.30-18.00.

Ett 40-tal frivilliga ”tomtenissar” från sponsorföretagen – däribland Norrbottens Media – hjälper till med att dela ut julklappar och mat till alla familjer som inte kan besöka lokalerna på Stationsgatan.


Vill du eller ditt företag sponsra Vildakidz?