Reportage från Aftonbladet

Så lyckades de uppfylla barnens 987 önskningar

”Att kunna hjälpa är att vara rik på riktigt”

SVENSKA HJÄLTAR

Anna och Stefan Karlsson ville göra en insats – nu fixar de skotersafari, vildmarksläger och uppfyller önskedrömmar för utsatta tusentals barn i Norrbotten.

– Det är hjärtskärande att läsa deras brev – de vill ha rena underkläder, ett nagellack eller en baddräkt för att slippa ”vara sjuk” när skolan skulle bada, berättar Anna.

I början av 2015 startade Anna Karlsson och hennes man Stefan den ideella föreningen VildaKidz. Förhoppningen var att kunna hjälpa 100 barn i Norrbotten på ett år.

– Men redan efter första årets slut var vi uppe i 3 000 barn, så behovet fanns verkligen, berättar Anna och skrattar.

Nu arrangerar de minst 200 kostnadsfria aktiviteter om året för barn upp till 18 år. Under träffarna får barnen följa med på allt från skotersafari och vildmarsläger till konserter, biokvällar, piratäventyr, badhus och bondgårdar. Nyligen kom de hem från vildmarksläger där tvåhundra ungdomar fick tälta, fiska och lära sig överlevnadslära.

Anna och Stefan med barnen Rebecca och Marcus – alla lägger de ner hela sin fritid på VildaKidz.
FOTO: SIMON ELIASSON
Anna och Stefan med barnen Rebecca och Marcus – alla lägger de ner hela sin fritid på VildaKidz.

– Vi vill att alla barn ska kunna ha en meningsfull fritid, och att alla ska känna sig välkomna. Vi prioriterar sjuka och utsatta, men ingen ska känna sig vare sig vare sig utpekad eller utesluten. Även om man är rik kan man ju vara mobbad eller må psykiskt dåligt. Vi måste börja med att visa barnen att alla är lika mycket värda, annars blir det galet i framtiden.

De frågar alltid barnen vad de helst vill göra härnäst.

– Vi vill att de ska vara delaktiga – då brukar det bli bra! Alla barn behöver någon som lyssnar och tror på dem.

Vill minska utanförskapet

VildaKidz växte väldigt snabbt i sociala medier. Alla aktiviteter de lägger upp på Facebook bokas på i rasande tempo. De åker också runt till skolor för att nå de barn vars föräldrar inte har driv att anmäla sina barn till aktiviteter.

Allt det här gör Anna och Stefan på sin fritid. De bor i Luleå, jobbar heltid och har två egna barn och ett fosterbarn.

– Det tar en del tid så klart – men vi brukar säga att kunna hjälpa är att vara rik på riktigt.

”Det ger så otroligt mycket tillbaka att få se glädjen hos både barnen och föräldrarna när de får hänga med ut och vara en i mängden och ha kul”, säger Anna.
FOTO: SIMON ELIASSON
”Det ger så otroligt mycket tillbaka att få se glädjen hos både barnen och föräldrarna när de får hänga med ut och vara en i mängden och ha kul”, säger Anna.

Ekonomin får de att gå ihop tack vare givmilda sponsorer. De samarbetar också med bland andra socialen, Rädda Barnen, kyrkan och polisen för att verkligen kunna nå de barn som behöver få göra någonting kul.

– Vi tycker att det är jätteviktigt att minska utanförskapet. När våra barn sticker och fikar efter skolan finns det alltid någon som inte kan följa med, som inte har råd.

Vad hoppas du att barnen ska få ut av era aktiviteter?

– Att de ska få en framtidstro och känna att det finns faktiskt de som bryr sig. Många av de här barnen har helt tappat tron till allt egentligen. Och de är inte vana vid att få vara med och bestämma.

Föräldrarna hade inte råd med lusmedel

Nyligen fick VildaKidz 100 000 kronor av Facebook för att uppfylla utsatta barns önskningar.

– Så vi klämmer in 987 önskningar på ett år också…! Det är hjärtskärande att läsa det barnen skriver till oss. De önskar sig rena underkläder, ett par nya skor, en fotboll, ett nagellack eller att få gå till en frisör för första gången i sina liv. Ett barn önskade sig en baddräkt för att slippa ”vara sjuk” när skolan skulle bada, berättar Anna.

Hon själv fått sig en ordentlig tankeställare över hur många utsatta familjer det finns – bara i närområdet.

– Vid ett tillfälle bestämde vi oss för att hjälpa till med lusmedel, och vi blev chockade över att mer än 1000 familjer i Luleå behövde hjälp med lusmedel – de hade inte råd att ta bort lössen.

Målet är att ge alla barn rätt till en meningsfull fritid – oavsett vilken bakgrund eller ekonomisk situation man än har.
FOTO: SIMON ELIASSON
Målet är att ge alla barn rätt till en meningsfull fritid – oavsett vilken bakgrund eller ekonomisk situation man än har.

Vad ser du som största problemet för barn i dag?

– Vi har olika förutsättningar redan när vi föds. Och de som har det sämre ställt får kämpa grymt mycket för att uppnå det som vi tar för givet. Och jag vill att fritiden ska vara meningsfull för alla – det ska inte bero på pengar om man ska komma in i en gemenskap. Och inte minst med all invandring i Sverige nu – det ska var en inkludering.

”Vi är själva ganska vilda och tokiga”

På träffarna finns bara en regel: Du måste vara snäll.

– Vi tar emot många barn med olika diagnoser, och annars blir de hela tiden matade med förmaningar som: ”sitt still, var tyst”. Men vi är ganska vilda och tokiga själva, så hos oss behöver de inte sitta still. Det är okej att surra och här får du du vara tokig – det är helt okej! Så länge du bara är snäll. Och det har funkat klockrent, säger Anna.

Nu hoppas de att konceptet ska sprida landet runt.

– Men vi är ju bara två personer så vi får skynda långsamt…!

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook

”Vi får ständigt frågan om varför vi gör det här, men jag tror att man måste prova på för att förstå. Det ger SÅ mycket tillbaka. Man växer själv som person och får ett helt annat perspektiv i livet”, säger Anna.
FOTO: SIMON ELIASSON
”Vi får ständigt frågan om varför vi gör det här, men jag tror att man måste prova på för att förstå. Det ger SÅ mycket tillbaka. Man växer själv som person och får ett helt annat perspektiv i livet”, säger Anna.
FAKTA

Det här är VildaKidz

Namn: Anna och Stefan Karlsson Ålder: 43 respektive 48. Gör: Anna jobbar heltid på ett stort träningscenter i Luleå och Stefan jobbar på Scania. Driver ideella föreningen VildaKidz som ordnar 200 aktiviteter. Familj: Barnen Rebecca, 13, Marcus, 10 och ett fosterbarn. Parets egna barn är med på många de flesta aktiviteterna. ”På köpet så får vi ju också två humanister till barn själva! Och bara det är jättemycket värt!” säger Anna.

FAKTA

Svårt sjuke Hjalmar och familjen fick hjälp

Johanna Eknegård i Piteå och hennes barn är några av alla som fått hjälp av VildaKidz. Johanna är ensamstående mamma med sonen Hjalmar, 12, och dottern Maja, 10.

För tre år sedan fick Hjalmar en livshotande akut blodbrist som är mer aggressiv än leukemi och sedan dess har han varit helt beroende av vård på sjukhus i Stockholm.

Johanna var hemma med Hjalmar under det första halvåret, men därefter nekade Försäkringskassan henne ersättning. Det har varit en otroligt tuff tid för familjen – både psykiskt och ekonomiskt sett.

– Jag skäms så himla mycket över att behöva låna pengar för att kunna vårda mitt barn – det är en hemsk känsla, säger Johanna.

För att ha råd att betala alla räkningar och bo kvar i sin bostad tvingades mamma Johanna till slut gå tillbaka i arbete – medan Hjalmar får bo hos sin morfar i Stockholm för att få sin livsviktiga behandling. Morfarn är med honom 24 timmar om dygnet; Tar med honom till sjukhuset under veckodagarna och flyger med honom hem till Piteå på veckosluten så att han får umgås med sin mamma och lillasyster.

Familjen kom i kontakt med VildaKidz för två år sedan, och har fått hjälp med allt från mat och julklappar till bidrag för att ordna en mysiga hemmadagar.

– Den här hjälpen har betytt SÅ mycket, säger Johanna och fortsätter:

– Anna och Stefan har blivit som superbra kompisar. Det är så himla härligt att umgås med dem – de är alltid glada och sprudlar av energi. De löser allt, och de kan också ge väldigt bra tips på hur man kan söka bidrag hos olika fonder för att till exempel få köpa gymnastikkläder till min dotter. Det är små grejer, men för mig betyder det här stödet väldigt mycket.

Johanna Eknegård är oerhört tacksam över hjälpen som familjen har fått.
FOTO: PRIVAT
Johanna Eknegård är oerhört tacksam över hjälpen som familjen har fått.

 


Vill du eller ditt företag sponsra Vildakidz?