Festivalkollo för 200 kidz på Luleå Hamnfestival

Reportage från Norrländska Socialdemokraten från VildaKidz Luleå Hamnfestivals festivalkollo ♫ Text & Bild; Samuel Nyberg.

LULEÅ Lördagen var sista dagen på Vildakidz festivalkollo, ett dagskollo som vill göra Luleå hamnfestival tillgängligt för fler.

Luleå hamnfestival är visserligen en gratisfestival, men för den som vill åka några av attraktionerna kan det snabbt bli dyrt. Det vill Anna Karlsson ändra på. Hon och hennes man har tillsammans, genom sin förening Vildakidz, styrt upp mängder av aktiviteter som alla är riktade till utsatta barn. Anna Karlsson har hjälpt runt 3000 barn till meningsfulla aktiviteter, men hon säger att behovet fortfarande är enormt.

Den här gången var det alltså dags för ett fyra dagar långt kollo, där runt tio barn per omgång fick möjligheten att bland annat äta glass och åka alla de attraktioner som lockade på hamnfestivalen. För barnen var allt gratis, tack vare en rad givmilda sponsorer. Totalt 200 barn fick gå på festivalkollo.

– Det här gör det möjligt för familjer som aldrig annars skulle ha råd att skicka sina barn på hamnfestivalen, säger Karlsson. Det är inte kul att gå hit om man inte har råd att låta sina barn åka karusellerna.

NSD följde med när tio vilda kids kryssade mellan karuseller, radiobilar och pariserhjul. Bland de barn som var med under lördagen fanns Leah Adelbrun, 8, och Matilda Kangas, 8. Leah hade redan efter en och en halv timme på kollot bestämt sig för vilken karusell som var bäst.

– Virvelvinden!

Matilda hade dock en till höjdpunkt att berätta om, nämligen ”volt-bilen” – en bil där barnen fick testa hur det kändes att volta.

– Men det var lite läskigt när man hängde upp och ner, säger Matilda.

De blev båda nöjda med dagen, som efter ett otal karusell-åk avrundades med en glass i stadsparken. Bäst var dock fortfarande virvelvinden.

Samuel Nyberg

 

 

festival-1hf2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Vill du eller ditt företag sponsra Vildakidz?