Artikel från dagens tidningar

Hur kan vi tro att våra barn ska se, förstå & visa respekt när vi vuxna inte gör det? Jag var en av dem som inte förstod att barnfattigdomen var så utbredd men nu har jag tagit av mig skygglapparna och sett verkligheten & givetvis vill VildaKidz hjälpa till – det är ju därför vi finns 
Ca 20% av barnen på Hertsön, Örnäset och Tuna lever i barnfattigdom och därtill kommer ett stort mörkertal av familjer som vi stöter på som inte vill få ”soc stämpeln” eller som inte vågar fråga om hjälp för att de är rädda att förlora vårdnaden om sina barn….
För en sån familj så är den icke avgiftsfria skolan ett jätteproblem… det skapar ett utanförskap. För även om det är frivilligt att ta med frukt eller extra matsäck så är det inte kul att vara den som alltid ”glömt” Eller som måste vara ”sjuk” på friluftsdagar för att utrustning saknas….
Till VildaKidz ska ALLA vara välkomna så att INGEN ska känna sig utpekad eller utesluten, det är i mixen och mötet som vi ser magi uppstå, ökad förståelse och respekt 
Återigen, hur kan vi tro att våra barn ska se, förstå & visa respekt när vi vuxna inte gör det?

http://www.nsd.se/nyheter/lulea/vittnar-om-en-annan-verklighet-nm4647052.aspx

Ett utanförskap. Många barn känner sig utanför då de inte kan ha med sig frukt till skolan eller extra gott till utflykten, berättar Anna Karlsson, Vilda kidz.

Vittnar om en annan verklighet

LULEÅ Barnfattigdom existerar i allra högsta grad i Luleå.

Det vittnar den ideella föreningen Vilda kidz om.

Skolstart innebär extra bråda dagar för föreningen Vilda Kidz. Nu under höstterminen närvarar de på totalt 150 föräldramöten runt om i länet. De är rektorer, pedagoger eller föräldrar som bett dem att delta.

– Vi berättar om vår verksamhet men vi försöker också öppna ögonen för hur verkligheten ser ut för väldigt många i dag, säger grundaren Anna Karlsson.

Verkligheten som Vilda Kidz känner till alltför väl handlar om att alla familjer inte har samma ekonomiska förutsättningar. De har helt enkelt inte råd att skicka med barnen frukt till skolan, extra gott till utflykten eller en slant till insamlingen till läraren.

– Ingen är elak utan de tänker bara inte på att när man samlar in 50 spänn till fröken så hamnar någon i utanförskap. För alla kan inte vara med, de har inte råd.

Att be barn ta med frukt till skolan är inte tillåtet i Luleå kommun. Men budskapet från många klassrum är att det går bra att ta med frukt men det är inget krav. Skolan har inte frukt till barnen för de har de inte pengar till.

– Visst finns det snälla barn som bjuder andra men det är ändå alltid samma barn som inte har någon frukt med sig. De gör att de hamnar i ett utanförskap och det är inte roligt att känna så.

Prylar till friluftsdagar är ett annat gissel. Där kan det handla om de simplaste grejerna så som gummistövlar, regnkläder eller en ryggsäck till skogen.

– Listan kan göras hur lång som helst. Det är många barn som är sjuka när det är friluftsdag, de har inte den utrustning som krävs.

Är kostnader i skolan ett stort problem?

– För många är det ett väldigt stort problem medan många inte alls fattar vad vi snackar om när vi säger att vart femte barn på Hertsön, Tuna och Örnäset lever i barnfattigdom, säger Anna Karlsson.

Skolans uppgift. Linda Engman ifrågasätter varför hon som förälder ska skicka med extra matsäck till utflykten i skolan. ”Skolan ska ju se till att barnen får tillräckligt med mat!”, säger hon.

Kostnader i skolan ett problem

LULEÅ För Linda Engman, ensamstående mamma med två barn, är kostnader i den avgiftsfria skolan ett återkommande problem.– Jag blir skitförbannad, säger hon.

Linda Engman, 39, är ensamstående med två barn som går i grundskolan. I dagsläget jobbar hon 75 procent, men periodvis har hon inte jobbat alls på grund av sjukdom.

– Jag har alltid varit den fattiga människan som aldrig haft råd. Min inkomst täcker nätt och jämt så socialen slipper hjälpa mig, konstaterar hon.

Enligt Linda Engman är skolan inte kostnadsfri trots att den ska vara det. Till exempel har båda barnen kommit hem och berättat att de ska ha skidor/skridskor med sig till olika aktiviter/lektioner.

Artikelbild Inte så enkelt. Linda Engman är ensamtående med två barn vilket alltid inte är så lätt ekonomiskt.

– Jag blir så arg över det där, att skolan tar för givet att alla har utrustningen som behövs. Sånt där är jättejobbigt, man slits med ett samvete också, hur fan ska jag lösa det här? Tänk om skolan kunde göra det omvända i stället, erbjuda familjerna att låna saker i första hand och sen be dem ta med eget.

Att köpa skidor och skridskor för några enstaka tillfällen är inte aktuellt för henne.

– Jag köper inte utrustning för flera tusenlappar som sen inte används mer. Mina barn har andra intressen, men där står förningen för utrustningen, föräldrarna står för resor.

Ytterligare ett exempel på kostnader som tillkommer är hämtat från det senaste månadsbrevet från skolan. I utskicket informeras föräldrarna om en kommande utflykt, skolan står för en parisare och dryck men det är okej att skicka med något extra så som en smörgås, varm dryck eller frukt.

– Skolan ska ju se till att barnen får tillräckligt med mat! Det är så här hela tiden. Nu skickar jag med extra för att jag inte vill att mina barn ska vara hungriga då blir ju inte dagen kul för dem, men skolan blir inte kostnadsfri, säger Linda Engman.

Frukt till skolan är ett annat gissel då det oftast blir så mycket mer än en enda vanlig frukt.

– Frukten är egentligen en liten kostnad men då min dotter gärna vill ha vindruvor kostar det lite mer. När andra barn vill smaka då bjuder hon förstås då hon vill vara snäll. Det slutar ofta med att frukten hon har inte räcker till henne och jag måste skicka med dubbelt upp eller även en annan frukt.

Alla kostnader som ständigt tillkommer gör henne som sagt förbannad.

– Jag blir arg, skitarg. Det blir så snedvridet och skolan skapar ett utanförskap bland barnen, skolan står för indelningen och lägger grunden. Det är inte rätt att fattiga barn ska behöva vara utanför för att de är fattiga.

Nej till insamlingar. Rektorn på Svedjeskolan, Mattias Nilsson, vill inte att föräldrar samlar in pengar till presenter åt pedagoger. ”Skolan ska vara kostnadsfri”, säger han.

Stoppar pengainsamling till pedagoger

LULEÅ Svedjeskolan på Hertsön tar den avgiftsfria skolan på allvar. Där är det inte ens tillåtet att samla in pengar till presenter åt pedagogerna.

Svedjeskolan är en av skolorna i Luleå kommun som haft Vilda kidz på plats för att berätta om sin verksamhet i samband med höstens föräldramöten.

– Det var för ett år sedan när jag hörde dem berätta om vad de gör som jag blev så imponerad att jag bad dem komma till oss, berättar skolans rektor, Mattias Nilsson.

För Mattias Nilsson är det viktigt att skolan verkligen är avgiftsfri. Förutom att det finns ett politiskt beslut så hänvisar han till att alla familjer har olika förutsättningar, det blir inte jämbördigt när förutsättningarna inte ser likadana ut.

Artikelbild Svedjeskolan på Hertsön har kring 200 elever.

– Vi ska inte skapa ett utanförskap utan skolan ska stå för en likformighet där alla kan växa utifrån hur de är som individer.

I samråd med personalen togs beslutet om att uppmana klassföräldrarna att inte samla in pengar till presenter åt pedagogerna i samband med skolavslutningar. .

– Visst det är en fin gest men säg det eller gör ett eget kort i stället. Det är en annan form av uppskattning som man kanske lever längre på som lärare. Det är jag som arbetsgivare som ska visa min uppskattning till personalen för det jobb de gör och de får lön av Luleå Kommun. Att föräldrarna ska ge gåvor känns inte riktigt rätt faktiskt, säger Mattias Nilsson.

I stället föreslås föräldrarna att ordna någon gemensam, enklare aktivitet för klassen, på skolan finns lokaler där det går att ha disco till exempel.

– Vi vill komma ifrån tvångskostnaderna. De påverkar enskilda individer och familjer väldigt mycket och ska inte förekomma, skolan ska vara lika för alla.

Inte frivilligt. ”Skolan ska inte organisera utifrån att man frivilligt ska ta med saker som sen inte blir frivilligt då alla tar med”, säger Carina Sammli (S), barn- och utbildningsnämndens ordförande.

Det här gäller i Luleås skolor

LULEÅ Enligt skollagen ska grundskolan vara kostnadsfri.

Trots det uppmanar skolor barn att ta med både frukt och utrustning till olika aktiviteter.

I skollagen står också att det är tillåtet att ta ut en ringa avgift. I Luleå kommun har dock barn- och utbildningsnämnden tagit begreppet ett steg längre och valt att definiera vad en ringa avgift är.

– Det ska inte finnas någonting man måste ta med sig till skolan annat än det man får på sitt försörjningsstöd. Så kläder, baddräkt och utekläder är okej. Det ska inte vara obligatoriskt att ta med skidor, cykel, frukt eller matsäck. I så fall måste skolan organisera sig på ett annat sätt.

Carina Sammeli är väl medveten om att det finns skolor som säger till föräldrarna att de går bra att ta med en frukt, men att det inte är ett måste.

– Det är inte så det är tänkt att det ska fungera. Förväntas man ha fruktstund då ska skolan stå för frukten, ska alla åka skidor då ska skolan stå för skidorna. Men man ska inte organisera skolan utifrån att man frivilligt ska ta med saker som sen inte blir frivilligt då alla tar med.

Samtidigt finns det föräldrar som anser att deras barn måste ha en frukt för att orka med skoldagen. Enligt Carina Sammeli kan de i så fall äta den på rasten.

– Man kan inte förbjuda någon att äta frukt då.


Vill du eller ditt företag sponsra Vildakidz?